Domov
SLO I ENG I DE
 

 

Enolončnice so bile na
jedilniku kostelskih domačij
vsak dan.

 

Kostelska kaša

To je bila zelo običajna jed, ki je bila pogosto na jedilniku. Tudi danes ni iz mode in je še vedno dobrodošla popestritev jedilnika. Če je dobro pripravljena, je prav okusna jed.

Potrebujemo:

· 5 pesti ječmenove kaše (ješprena),
· 1 pest fižola (fažona),
· 0,5 kg suhih parkljev, ušes, jezika, redkeje svinjskih rebrc,
· 3 stroke česna, dva, tri rumena korenčka (mirna),
· malo peteršilja in soli po okusu.

Danes nekatere gospodinje dodajajo še:

· 2 papriki, 2 paradižnika (sveža),
· 1 čebulo (žbula),
· malo zelene in česna,
· 3 rdeče korenčke,
· malo vegete.

Kašo, fižol (čez noč namočen) in korenje kuhajo skupaj. Ko je približno do polovice skuhano, dodajo rebrca (včasih so najprej porabili suhe parklje, ušesa in jezik). Nekatere gospodinje posebej na masti prepražijo čebulo; ko porjavi, dodajo peteršilj in zeleno, malo popražijo in vlijejo v kašo. Druge jo pripravijo tudi tako, da dodajo še malo vegete (Podravkina začimba, sestavljena iz raznih zelišč) ali celo malo svežega paradižnika in paprike (paradižnik izvira iz Amerike in se je v Kostelu uveljavil šele z italijansko okupacijo leta 1941; tudi paprike stari Kostelci niso poznali) ter česen. Tretje pa prisegajo le na dodatek sveže čebule. Nato vse še malo pokuhajo in jed je pripravljena.

Nedvomno je bilo v starih časih dodatkov zelo malo. Po vsej verjetnosti - vsaj tako bi sklepal po različnosti propovedovanj - je bila tudi nekdaj priprava kaše od vasi do vasi nekoliko različna. V Kužlju pravijo, da za 5 oseb potrebujejo manjšo skodelico ješprena, pest fižola, 2 stroka česna, malo peteršilja, malo mesa (krača ali rebra) in lovorov list. Pripravijo jo tako kot je opisano, le meso kuhajo posebej in ga potem dajo v kašo (vodo odlijejo stran).

Kostelska kaša je lahko samostojna jed (s kruhom ali brez njega), danes jo pogosto ponudijo s krompirjem v kosih ali s kruhom. Brez mesa jo prav okusno lahko pripravijo tudi za vegetarijance (teh stari Kostelci niso poznali).

(več: Kostelske drobtine)

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.