Domov
SLO I ENG I DE
 

 Slap NežicaStudenecKuželjsko oknoReka KolpaKobilna jama ob kolpski cesti

 

 

Zanimivosti pokrajine Kostel

Lokalna turistična ponudba

Majhna je, a vsestransko zanimiva pokrajina Kostel (od čistega zraka, urejenega okolja do kulturnih in naravnih vrednot), ki leži ob naši južni meji med Kočevjem in Delnicami; s sosednjo Hrvaško jo razmejuje lepa in čista reka Kolpa. Za to območje vsestransko skrbi leta 1991 ustanovljeno Turistično-športno društvo (TŠD) Kostel, od leta 1999 pa je tudi samostojna občina. Predstavljamo le nekaj najpomembnejših znamenitosti, vrednih ogleda. 

  1. Grad Kostel na vzpetini 406m je dominiral nad pokrajino, saj je bil močno utrjen in so ga Turki le enkrat osvojili, in sicer z zvijačo. Utrdba izhaja iz 13. stol. Zaradi upora domačinov so ga Francozi porušili 1809, zdaj ga postopno obnavljajo. Znotraj utrjenega obzidja se je razvilo naselje Trg s cerkvijo sv. Treh kraljev in več desetletij tudi šolo. Je za celjskim drugi največji, vendar edini, še vedno naseljen grajski kompleks v Sloveniji. Pred njim je na mestu, kjer je grajska gospoda izvajala smrtne kazni z obešanjem, TŠD Kostel postavil imitacijo gavg.
  1. Slap Nežica in Kurja glavica sta v neposredni bližini ob glavni cesti, ki vodi iz Kočevja proti mejnemu prehodu Petrina in naprej v Delnice. Slap je naravna znamenitost, v kamen vklesana kokoš pa spominja na vpade Turkov, ki so si tu klali in jedli kokoši. Ob obeh znamenitostih so postavljene informacijske table, ob slapu tudi miza s klopmi. Tudi manjši parkirni prostor je urejen.
  1. Gozdni rezervat Krajc- Bukovje se na površini 16 ha razprostira pod gradom Kostel in počasi prehaja v pragozd. V njem je najnižje rastišče jelke v Sloveniji in eno najnižjih v Evropi. Za rezervat velja poseben varstveni režim. Skozi njega vodi učna pešpot. Informacijske table ob njem ga podrobneje predstavljajo. Ogled je dovoljen le v spremstvu vodiča.
  1. Cerkev Marijinega vnebovzetja pri Fari je bila zgrajena med 1858 in 1864 na mestu prejšnje, ki je skupaj z vasjo pogorela. Cerkev je bogato opremljena z več kot 100 let starimi orglami, slikami, banderami, kipi.
  1. Podzemne jame v glavnem še niso urejene za oglede in nekatere so tudi precej izropane, druge še bogato zasigane. Večina je lahko dostopnih (Jelovička, Mihova, Kobilna), druge težje (Lukova). Posebej zanimivi so trije izviri Kotnice, ki so v neposredni povezavi z Jelovočko in Mihovo jamo. Ogled je dovoljen le v spremstvu vodiča.
  1. Kovačija Bilpa in Vražja jama v Bilpi. Kovačija je stara 70 let. Nikoli ni bila obnovljena in še vedno deluje na vodni pogon. Vražja jama leži visoko v prepadni steni. O njej je ohranjenih legend. Ena pravi, da je v njej nekoč bival sam hudič.     
  1. Spominski park v Vasi leži na koncu vasi Vas tik ob glavni cesti. V njem je TŠD Kostel predstavilo tri značilne osebe v masivnem hrastovem lesu: Kostelko, Krošnjarja in Črednika.

Še več je v Kostelu zanimivosti vrednih ogleda. Naj omenimo izjemno naravno tvorbo Kuželjsko okno v Kuželjski steni, ki leži ob Kostelski planinski poti. Sicer pa je težko dostopno. Ogleda vreden pa je tudi kal v Ajblju, ki ga je TŠD Kostel temeljito obnovilo. Tik pred mejnim prehodom Petrina je še dobro ohranjena večja stavba, »Avžlak« imenovana, z vklesano letnico 1680 v portalu. V njej je bila stoletna mitnica. Le še nekaj je ohranjenih tipičnih kostelskih vrhhlevnih hiš, sušilnic sadja (šišnih  jam), kovačij in mlinov; več pa je ogleda vrednih cerkva in kapelic (zvon na stubih v Srobotniku, kapela z zvonovoma na jeklenih stebrih v Ajblju, kapelici na Žagi…). Omembe vredno je svojstveno kostelsko narečje, ki hitro izumira, tradicionalna je glasbena dejavnost, posebnost je tudi kostelska ljudska noša in nekaj kostelskih jedi.

Pešpoti v Kostelu

Med drugim so v Kostelu tri zanimive, markirane, opremljene z informacijskimi tablami in redno vzdrževane pešpoti različnih težavnostnih stopenj in različno dolge.

Kostelska planinska pot je najdaljša in najtežja z več vzponi in padci (približno 600 m relativne višinske razlike). Je krožna, dolga približno 22 km in se prek Potoka povzpne na gozdnato planoto Stružnica, vodi po grebenu do Kuželjske stene prek nekdanje vasi Rake, od koder se strmo spusti do Kolpe in nadaljuje z blagimi vzponi in spusti do izhodišča. Organiziran pohod je vsak mesec maj.

Kostelska grajska pešpot je tudi krožna, dolga 16 km z največjo relativno višinsko razliko 400 m. Začne se v vasi Žaga, vodi skozi tipična kostelska naselja, gozdove, sadovnjake in travnike mimo obnovljenega kala v Ajblju nazaj na Žago. Na organiziranih pohodih se udeleženci okrepčajo s kostelsko rakijo, pecivom, sadjem in krhlji (rižnji).

Trška učna pešpot je prav tako krožna, dolga le 3 km in vodi ob bregu Kolpe, skozi gozdni rezervat Krajc – Bukovje in na grad Kostel. Priporočamo jo predvsem šolski mladini in obiskovalcem, ki si želijo naravovarstvenega znanja, saj je opremljena s številnimi poučnimi tablami.

Vodenje ogledov
Po predhodnem dogovoru s TŠD Kostel, Hrib 6, 1336 Vas (telefon 01/8942 175 ali 041/ 549 938) so možni ogledi z dobro usposobljenimi vodiči po vseh opisanih (od 1 do 6) in drugih lokacijah: hiša slavista, profesorja in duhovnika, snovalca slovarja kostelskega jezika Jožeta Gregoriča s sušilnico sadja ob njej (posebej priporočamo!), reka Kolpa z jezovi, mlini in žagami, najbolj urejene kostelske hiše, zbirka kmečkega orodja Podstene, Srobotnik, nekdaj najrevnejša vas, Hribska stena - plezališče v naravi in še marsikaj. Na željo večje ali manjše skupine je v dogovoru z vodičem možen celodnevni ogled vseh naštetih in še drugih zanimivosti Kostela.

**********************************************************************************
Kostel se ponaša s pravim bogastvom kulturne in naravne dediščine. Posebej velja omeniti reko Kolpo, ki je ena najčistejših rek v Sloveniji, bogata z ribami raznih vrst. Na njej so še vidni sledovi pregrad-jezov, s pomočjo katerih je včasih voda poganjala  več mlinov in žag. Posebej bi radi opozorili na specifično kostelsko narečje, ki ne pozna dvojine, na številne glasbene skupine, znani so predvsem tamburaši (Prifarski muzikanti, Dupljka in Vaški muzikanti) ter mnogi posamezniki, na zanimivo ljudsko nošo, na Spominski park v Vasi in posebej na specifične kostelske jedi.
Vabimo vas, da nas obiščete na internetu, kjer boste spoznali še več podrobnosti o Kostelu. (pod Najdi si vtipkajte TŠD Kostel). Na voljo je tudi več novih knjig, vodnik po Kostelu…

Pripravilo Turistično-športno društvo Kostel aprila leta 2009 (Peter Svetik). Naslov društva: Hrib 6,  1336 Vas.
Predsednik dr. Stanko Nikolič; telefon/faks: 01/8942 175 ali 041/549 938.

 

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.