Domov
SLO I ENG I DE
 

 


Avžlag


Vaški muzikanti


Gledalci v dvorani

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Prireditve TŠD

TŠD organizira vsako leto več kulturnih in športno-rekreativnih prireditev in predavanj.
Znan je že njegov slogan »V Kostelu se vedno nekaj dogaja.«
Ena od pomembnih prireditev ali dejavnosti društva je zagotovo natečaj za najlepše urejeno domačijo, vikend in poslovni prostor. Odvija se pod sloganom »Kostelci pometimo pred svojim pragom«. Ta tradicionalna prireditev traja od zgodnje pomladi do pozne jeseni. Udeležuje se jo okoli 60 natečajnikov. Posebna strokovna komisija večkrat letno pregleduje stanje urejenosti vseh udeležencev in na koncu na osnovi smernic, izkušenj izvedencev in pravil določi tri najboljše, ki jim društvo na posebni prireditve podeli priznanja.

Stalnica v delovanju TŠD so tudi redni letni pohodi po vseh markiranih poteh.
Prvi je zadnjo soboto aprila po Kostelski grajski poti z vodenim ogledom gradu. Leta 2007 je slavil prvi jubilej, 10-letnico. Ta pot je prav prijetna, zmore jo praktično vsak, ki vsaj za silo vzdržuje svojo telesno kondicijo. Pot je krožna s startom in ciljem na Žagi.

Drugi, bolj zahteven je pohod po Kostelski planinski poti.
Ta je svoj prvi jubilej doživel že leta 2003. Pot je krožna in vodi preko Stružnice in Kuželjske stene z znamenitim Kuželjskim oknom in Kužlja do cilja, ki je tudi start – v Faro. Čas pohoda: predzadnja majska sobota.

Posebnost je turistični nočni pohod z baklami, poteka drugo soboto v juliju. Od starta pri Fari pot vodi po asfaltirani cesti ob Kolpi do Dola. Pohod bo prvi jubilej, 10-letnico praznoval letos.
Prvi pohod po Kostelski trški poti je TŠD izvedlo leta 2002. To je najkrajši pohod, ki poteka skozi gozdni rezervat Bukovje – Krajc in mimo gradu Kostel. Pot je krožna s startom in ciljem na Žagi in jo pripravlja prvo septembrsko soboto.

Redni in tradicionalno so spusti po Kolpi: ekološki, rekreativni in tekmovalni. Prvi, tekmovalni je vsakega 1. maja (dvajset let mu bo 2009), drugi, ekološki je prvo junijsko soboto (10-letnico je imel 2000), tretji, rekreativni je drugo soboto avgusta (20-letnico bo praznoval 2009), četrti, ekološko-rekreativno je zadnjo soboto septembra.

Prvo nedeljo oktobra je obkolpski rekreacijsko-turistični tek za Dolenjski pokal. Omenimo naj še kolesarjenje, in razne turnirje (nogomet, balinanje).
Ob praznikih društvo organizira kulturne prireditve (ob slovenskem kulturnem prazniku, Dnevu vstaje, Dnevu Zemlje itd.). Vsako leto pripravi tudi več raznih razstav (čipkarstvo, domača dela, slike, rezbarstvo itd.), več predavanj (racionalna raba energije, vrtnarstvo, sadjarstvo itd.), tečajev in podobno. Ni kaj, TŠD skrbi za pestro dogajanje v pokrajini.

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.