Domov
SLO I ENG I DE
 

 Med najznačilnejše kostelske
jedi spada kostelski želodec

 

Kostelski želodec

Kostelski želodec (po kostelsko želodac) je tipična kostelska velikonočna jed, ki jo je za te praznike običajno pripravila skoraj vsaka gospodinja. Ta običaj je še danes živ in velikonočnih praznikov brez želodca v Kostelu ni.

Potrebujemo:

· 1 svinjski želodec ali dve suhi danki, vse posušeno v dimu in na zraku,
· 1 do 1,5 kg belega kruha, starega dan ali dva,
· 30 jajc,
· 3 do 5 dag kvasa, pol žličke soli in popra po okusu,
· 0,20 kg domače šunke (gnjat) ali krače (včasih suh zarebrnik),
· 0,30 kg domače suhe slanine.

Suh želodec ali danko najprej kake pol ure namakajo v mlačni vodi, da se zmehča. Napolniti ga je treba zmerno, da potem ne poči. Važno je, da se kruh dobro prepoji z mešanico jajc in navedenih dodatkov. Omeniti velja še, da so želodec nekatere gospodinje najprej kuhale in nato pekle, napolnjeno danko pa so vedno le pekle.

Kruh, slanino in šunko (iz nemščine Schinken) zrežejo na drobne kockice; jajca, sol, poper (ta je bil včasih začimba bogatejših, danes ga uporabljajo po okusu) in kvas dobro zmešajo ter polijejo po kruhu, slanini in šunki. Vse večkrat rahlo premešajo; s to mešanico napolnijo želodec in ga zašijejo. Približno pol ure ga pustijo počivat (da odleži, so rekli Kostelci), nato dajo v peč in pri temperaturi 180 do 200 stopinj Celzija (tako gospodinje merijo danes) pečejo približno eno uro in pol (včasih so to delali po občutku).

V Kužlju dodajo 2 do 2,5 kg kruha, po četrt kg šunke in slanine ter malo popra. Med peko želodec večkrat prepikajo, da ne razpoka. Da se ne zažge, ga zalivajo z maščobo, ki se nabira na pekaču (pladnju). Za vegetarijance lahko pripravijo želodec tudi brez domače šunke, le z drugimi navedenimi sestavinami in ga zabelijo z maslom ali oljem. Tudi pri pripravi kostelskega želodca so razlike tako pri sestavinah kot pri načinu priprave.

Na mizo ga za Veliko noč postavijo, ko se ohladi, narezanega na rezine, skupaj s pirhi (kuhana jajca) in šunko ter z naribanim (lahko tudi na drobne koščke narezanim) hrenom ali mlado čebulo (lukom). Danes ga gospodinje tudi zamrznejo in ponudijo kadar koli, saj kot narezek tekne ob različnih priložnostih.

(več: Kostelske drobtine)

 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.