Domov
SLO I ENG I DE
 

 Predsednik TŠD Kostel jeleta 1999 iz rok TZS dr.Marjana Rožica
prejel priznanje za svoje požrtvovalno delo.Krošnjarstvo je bil pomemben vir zaslužka, za mnoge KostelceNovoletna okrasitevTako so lepo označene vse zanimivosti pokrajine KostelPlakat prireditve "Kolpa 2009"Izdali smo že pet knjig...Zloženke

 
 
 

Turistično-športno društvo Kostel

Potok 1a, 1336 Kostel

gsm: 040 516-660, Nataša Letig Žagar

e-naslov: info@tsdrustvo-kostel.si
www.tsdrustvo-kostel.si

Lahko nas spremljate tudi na našem FACEBOOK in INSTAGRAM profilu.

Davčna št.: 61761664
Matična št.: 5492785

 

Turistično-športno društvo (TŠD) Kostel je po številu članstva največje društvo v občini Kostel. Je tudi najbolj dejavno društvo, ki se lahko pohvali s številnimi uspešno izvedenimi nalogami. Ustanovljeno je bilo leta 1991 v skladu z zakonom o društvih. Deluje na prostovoljni osnovi. Ukvarja se predvsem z razvojem turizma v občini.

Navajamo le nekatere, najbolj značilne naloge in projekte, ki so se že dobro uveljavili:

 • Ena najpomembnejših nalog je skrb za varovanje okolja. Od ustanovitve naprej redno skrbi tako za čiščenje voda kot celotnega območja. Saniralo je vsa divja odlagališča, bilo jih je približno 30 in skrbi z Zavodom za gozdove Slovenije enota Kočevje, da se ne pojavljajo nova. Vsako leto organizira čiščenja Kolpe, pritokov in celotnega območja.

 • V pokrajini je zasnovalo in postavilo več kot 30 ličnih informacijskih tabel, na katerih je postavilo vse zanimivosti pokrajine.

 • Markiralo in primerno obeležilo je tri pešpoti različne težavnosti. Ob vsaki poti pohodnike tabele posebej opozarjajo na posamezne zanimivosti. Vse redno vzdržuje.

 • Pripravilo je več zgibank o posameznih poteh, kulturni dediščini, plezalni steni… in vodnik po pokrajini z zemljevidom, ki ga redno dopolnjuje.

 • Ena od pomembnih dejavnosti je izdajanje knjig, ki opisujejo območje, zgodovino, prehrano, kulturne in naravne vrednote, zgodbe o Kostelcih in podobno zanimivostih.

 • Redno pripravlja razne kulturne prireditve: ob slovenskem kulturnem prazniku, ob Dnevu osamosvojitve, ob svetovnem dnevu turizma, Dnevu Zemlje in podobno.

 • Vsako leto ima v programu tudi več predavanj o vprašanjih, ki prebivalce neposredno zanimajo: o varčevanju z energijo, o sadjarstvu in vrtnarstvu, zdravi prehrani, trajnostnem razvoju območja itd. V ta sklop sodijo tudi delavnice in tečaji: klekljanje, kvačkanje, pletenje, poslikava na steklo in svilo, obdelava gline in lesa, idelava spominkov itd.

 • Čedalje več zanimanja zbujajo tudi rekreativne prireditve, ki so postale že tradicionalne: spusti po Kolpi, kolesarjenje, pohodi, nočni pohodi z baklami in druge.

 • Priljubljen je natečaj za najbolj urejeno domačijo, ki je tudi že tradicionalen in se ga iz leta v leto udeležuje več domačinstev.

 • Poskrbelo je za nakup posod za odlaganje odpadkov in reden odvoz komunalnih odpadkov, opremilo je tudi vsa atraktivna mesta s kontejneri za smeti, s kemičnimi stranišči v turistični sezoni.

 • O svojih nalogah redno obvešča osrednje in lokalne medije, ki o delu društva tudi redno in korektno poročajo.
  Z vsemi navedenimi in še mnogimi drugimi dejavnostmi je TŠD Kostel omogočilo, da je ta majhna pokrajina na jugu države postala prepoznavna, da jo ljudje radi obiskujejo in se spoznavajo z njeno zgodovini, naravnimi in kulturnimi zanimivostmi, jeziku in z ljudmi. Ob Kolpi je urejen kamp, in več lokacij za taborenje in piknik prostorov. Malo pa je prenočitvenih zmogljivosti.

 • (več: Vodnik)
 
Foto galerija

Foto galerija
(C) TŠD Kostel
Izdelava strani: Bela Svetloba d.o.o.